Značajan sastanak između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i eCommerce asocijacije u BiH: Digitalni nomadi i eTrgovina kao pokretači ekonomskog rasta i privrednog razvoja

Dok eCommerce već duže vrijeme osvaja globalnu ekonomiju, Bosna i Hercegovina sve više uviđa mogućnosti koje pruža ovaj rastući sektor. Nedavno objavljeni rezultati prvih sveobuhvatnih istraživanja eCommerca u našoj zemlji, sprovedenih od strane eCommerce asocijacije u BiH, pokazuju značajan rast i razvoj ovog sektora. Istraživanje također ukazuje na to da se potrošači sve više okreću prema digitalnom plaćanju, te da čak 78% ispitanih web shopova smatra kako je za osiguranje efikasnog poslovanja e-trgovine ključna komunikacija i suradnja s institucijama u BiH. U skladu s tim, održan je važan sastanak između predstavnika eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini i Edina Forte, ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su prisustvovali Orhan Gazibegović, predsjednik eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini, i Senad Šantić, član Savjetodavnog odbora asocijacije, poduzetnik, osnivač i CEO kompanije ZenDev te Aida Soko konsultantica digitalne transformacije i članica Upravnog odbora Asocijacije. Tokom sastanka razmatrane su ključne teme koje će uticati na budući razvoj eCommerca na našem tržištu, a implementacija digitalnog potpisa u Bosni i Hercegovini bila je jedna od glavnih tema razgovora. Ministar Forto istakao je da su učinjeni značajni pomaci u tom pravcu te da se može očekivati implementacija digitalnog potpisa u skorom periodu. Ovaj korak će znatno unaprijediti online trgovinu, omogućavajući lakšu i sigurniju razmjenu dokumenata između kupaca i prodavaca.

Diskutovalo se o eCommerce donacijama i trenutno nedovoljno iskorištenom online kanalu za uplatu sredstava za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Ministarstvo i Asocijacija saglasni su u potrebi za razvojem ovog segmenta, kako bi se olakšale online donacije i omogućila veća transparentnost u procesu. 

Ministar Forto izrazio je posebno zanimanje za podršku inicijativi promocije BiH u privlačenju digitalnih nomada. To podrazumijeva olakšavanje pribavljanja dozvola za rad i uvođenje tzv digitalne nomad vize, što bi pozitivno uticalo na privredu zemlje. Ključni stake-holderi i lokalni poslovni subjekti trebaju biti uključeni u proces stvaranja uslova za rad i život digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini. Time bi se stvorila snažna osnova za razvoj digitalne ekonomije u zemlji.

Senad Šantić istakao je važnost digitalnih nomada za ekonomiju BiH, navodeći da jedan digitalni nomad u prosjeku živi u zemlji 300 dana godišnje, čime našoj zemlji donosi profit ekvivalentan onome koji bi ostvarilo 300 turista koji posjete BiH na jedan dan. Ovaj podatak pokazuje ogroman potencijal koji digitalni nomadi mogu imati na lokalnu ekonomiju, ukoliko se stvore povoljni uslovi za njihov rad i život u našoj zemlji.

Sve ove teme ukazuju na to koliko je razvoj eCommerce sektora i privlačenje digitalnih nomada važan za ukupan ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Implementacija digitalnog potpisa, unapređenje online kanala za donacije, podrška inicijativama za privlačenje digitalnih nomada i uključivanje ključnih aktera u ovaj proces su ključni koraci ka stvaranju konkurentske i održive digitalne ekonomije u zemlji.

U zaključku, sastanak između predstavnika eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini i ministra Edina Forte predstavlja važan korak ka razvoju digitalne ekonomije i unapređenju poslovnog okruženja. Istovremeno, ovaj sastanak potvrđuje spremnost vlasti da prepozna važnost ovih tema i pruži podršku u ostvarivanju ciljeva koji će doprinijeti ekonomskom rastu i boljoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.