Svijet je tvoje tržište!

Svijet je tvoje tržište!

Diskusija i rješenja za sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno

 

eCommerce asocijacija u BiH, DHL International i Startup studio pozivaju sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno da učestvuju u online razgovoru „Svijet je tvoje tržište“ koji će se održati 22.12.2021. godine u 18 sati.

 

Ovo je sjajna prilika za startupe, ali i etablirane biznise da saznaju korisne informacije o eCommerce poslovanju od pripreme proizvoda preko plaćanja do pouzdane dostave do krajnjeg kupca.

 

Neka od pitanja na koja će  učesnice i učesnici razgovora dobiti odgovore su:

  • Kako da prodati, naplatiti i isporučiti svoje proizvode na globalnom tržištu?
  • Koje važne informacije iz prakse treba znati o preduslovima za uspješnu internet prodaju?
  • Kako postaviti siguran sistem naplate?
  • Kakve troškove očekivati i kakve uštede možeš napraviti?
  • Koje kriterije proizvod ili roba trebaju zadovoljiti?
  • Kakva su iskustva lokalnih biznisa koji prodaju globalno?

 

Inicijativu za razgovor o ovoj važnoj temi je pokrenula prva eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini o čemu Belma Ljuta-Agić, direktorica Asocijacije izdvojila:

„eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini je nastala iz potrebe da u doba procvata internetske trgovine okupimo sve sudionike digitalnog ekosistema radi zajedničkog unapređenja eCommerce tržišta. Kao prva ovakva asocijacija u BiH ciljevi su nam osnažiti i olakšati online poslovanje te poboljšati sve aspekte online trgovine a prekogranična prodaja je vrlo važan segment. BiH ima ogroman potencijal za plasiranja proizvoda u inozemstvo a tržište u regionu otvara bezbroj mogućnosti za naše online trgovce. Za sve startupe kao i etablirane biznise koji imaju takve aspiracije na ovom događaju ćemo ponuditi odgovore i rješenja iz prakse kako da što lakše, brže i efektnije plasiraju proizvode kako na regionalno tako i na globalno tržište. Pridružite nam se!“

 

Pored predstavnica i predstavnika eCommerce asocijacije u BiH, prisutni će imati priliku razgovariti i sa Edinom Emšom, generalnim direktorom DHL International d.o.o. Sarajevo, koji je ovim povodom rekao sljedeće:

„Procjenjuje se da je prekogranična online prodaja u svijetu iznosila cca 1.2 triliona američkih dolara u 2020. godini i da će porasti na cca 4.8 triliona do 2026. godine. Podsjećanja radi, trilion je broj sa 12 nula (tzv. kratka skala). Radi se o tržištu za koje lokacija prodavca ne igra ulogu, pa nema nikakvog razloga zašto bosanskohercegovačke online prodavnice, čiji je udio u ovim ciframa danas ispod razine statističke greške,  ne bi mogle konkurisati za dio ovog velikog kolača. Da ne bude zabune, nikakav uspjeh neće doći preko noći, ali znamo da i najduži put počinje prvim korakom. Ovaj događaj bi za neke učesnike mogao biti taj prvi korak.“

 

Na panelu će učestvovati i Mirsad Beširević, menadžer za razvoj biznisa u Startup studiju i Nejra Nuhić, mlada poduzetnica koja zajedno sa saradnicama stoji iza biznisa Werkstatt iz Sarajeva koji od 2019. godine aktivno razvija e-trgovinu.

 

Razgovor će se održati u prostorijama Startup studija u Sarajevu, a svi zainteresovani se događaju mogu pridružiti online, uz obaveznu prethodnu registraciju za događaj u zajednici lonac.pro, najkasnije na dan događaja 22.12. do 15 sati.