Shoptalk Europe 2023: Uspješan događaj koji otvara nova vrata za eCommerce industriju

Drago nam je podijeliti sa vama uzbuđenje i uspjehe koje smo doživjeli na nedavno održanom Shoptalk Europe 2023, najvećem meetupu u Europi za predstavnike maloprodaje i brendova. Kao članovi eCommerce asocijacije u BiH, imali smo privilegiju sudjelovati u ovom događaju koji je okupio više od 20.000 sastanaka u samo tri dana! Ova izvanredna prilika omogućila nam je da razgovaramo s inovatorima iz industrije, uspostavimo vrijedne konekcije i otvorimo nove mogućnosti za naše članove.

Prvi dan Shoptalk Europe bio je ispunjen uzbuđenjem i inspirativnim predavanjima vodećih stručnjaka iz industrije. Imali smo priliku čuti o najnovijim tehnologijama, trendovima i poslovnim modelima koji oblikuju našu industriju. Paneli su bili interaktivni i informativni, pružajući nam dublji uvid u ključne teme kao što su tehnološka inovacija, nove prodajne kanale i organizacijske promjene.

Nadalje, imali smo priliku učestvovati u „speed-dating“ sastancima kojih je bilo preko 20.000. Ovaj format omogućio nam je stvaranje vrijednih veza i dogovorenih sastanaka na licu mjesta, što nas je izuzetno oduševilo. Imali smo priliku uspostaviti nove, korisne veze u ovom otvorenom i prijateljskom okruženju.

Drugi dan konferencije bio je obilježen zanimljivim panel diskusijama i predavanjima o ulozi Web3 tehnologije u lancu snabdijevanja i inovacijama u fizičkoj maloprodaji. Deborah Weinswig, osnivačica i izvršna direktorica Coresight Research, predstavila je okvir za Web3 u lancima snabdijevanja, naglašavajući kako ova tehnologija može optimizirati lanc snabdijevanja i poboljšati angažman kupaca. Također smo saznali da se u poslijepandemijskom svijetu javlja nova kategorija kupaca – vozači električnih vozila (EV), što predstavlja priliku za trgovce na benzinskim stanicama da se istaknu kroz poboljšano iskustvo i digitalne usluge. Paneli su također istakli važnost maloprodajnih medija i personalizacije u stvaranju “wow” trenutaka u prodavnicama, koji će postati ključni elementi maloprodajnog iskustva uz pomoć tehnologija poput umjetne inteligencije (AI) i automatizacije.

Treći dan konferencije fokusirao se na personalizaciju u maloprodajnim medijima, gdje smo saznali da trgovci imaju priliku biti efikasniji od tradicionalnih oglašivačkih mreža koristeći stvarne podatke o kupcima. Ova personalizacija je ključna u svijetu koji je preplavljen oglašivačkim porukama, a uspostavljanje povjerenja s kupcima omogućava kompanijama da prikupe potrebne podatke za prilagođavanje ponude i stvaranje lojalnosti kod kupaca. Također smo saznali da su iskustva u prodavnicama postala važnija nego ikad te da novi formati prodavnica, iskustva i usluge omogućavaju kompanijama da stvore bezbrižno, praktično, zabavno i inspirativno iskustvo kupovine. Osim toga, paneli su istaknuli izazove održavanja kvalitetne radne snage i važnost fleksibilnih procesa zapošljavanja i razvoja u privlačenju i zadržavanju pouzdane radne snage.

S ponosom možemo reći da smo partneri Shoptalka drugu godinu zaredom, pružajući fenomenalne pakete i popuste za sve zainteresirane brendove i predstavnike maloprodaja. Kao eCommerce asocijacija u BiH, cijenimo vrijednost ovog događaja i zahvaljujemo Open Regional Fund for South-East Europe – Foreign Trade na podršci i prilici da prisustvujemo ovom prestižnom događaju.